Avocado limoentaart

Een taart is tegenwoordig niet meer wat ze geweest is. In plaats van boter, suiker en eieren vind je tegenwoordig recepten met enkel en alleen plantaardige ingrediënten. Net zoals in deze overheerlijke avocado limoentaart. Ik vond dit recept in een roddelboekje maar oorspronkelijk komt het recept uit het boek van Rens Kroes ‘Powerfood, the party edition’.  Wil je trouwens nog meer van dit soort gebak maken, dan raad ik je het bakboek van Madam Bakster aan.

Is dit soort taarten echt zo gezond?

Dit soort taarten wordt al snel voorgesteld als super-gezond. En dan moet ik weer tussenkomen met wat nuance.

Deze taart is vooral voedzamer en vullender dan een normale taart. Je vult je nood aan gezonde vetten, voedingsvezel, vitaminen, mineralen en eiwitten aan met een stuk van deze taart. En door het hoge gehalte aan voedingsvezel, voel je je meteen verzadigd na 1 stuk.  Veel beter dus dan een gewoon stuk appeltaart met bodem van wit kruimeldeeg.

Deze voedzame taart bevat echter wel meer dan 500 kcal per stuk (1/8) en is daarmee een taart met enorm veel calorieën.  Een stukje gewone taart bevat bijvoorbeeld 400 kcal en mijn lunch bevat doorgaans 300 kcal. Enkel en alleen om je een vergelijkend idee te geven, want calorieën tellen tijdens het eten daar houd ik niet zo van( wie houdt daar trouwens wèl van?!).  Dit komt doordat avocado’s en amandelen boordevol (gezonde) vetten zitten en omdat dadels en siroop boordevol suiker zitten. Met een stuk van deze taart ben je dus voedzaam aan het zondigen.  Ik neem dus zelf maar een half stukje per keer  (1/16) en geniet hier heel erg bewust van. Of ik vervang uitzonderlijk een maaltijd door een stuk voedzame taart, moet eens kunnen!

Ingrediënten voor 1 taart                                    

Voor de bodem

 • 100 gr gedroogde dadels zonder pit
 • 300 gr amandelen
 • 4 soeplepels ahorn of agave siroop
 • Enkele druppels vanille essence
 • Snufje zout
 • 75 gr kokosrasp
 • (springvorm)
 • (blender)

Voor de vulling

 • 4 avocado’s
 • 5 limoenen
 • 120 ml ahorn-of agave siroop
 • Snufje zout

Bereiding

Maak alvast een schap van je diepvriezer vrij. Dit is namelijk een no-bake taart die je even in de vriezer moet zetten.

Snij de dadels wat fijn met een groot mes. Mix ze hierna met de andere ingrediënten in de blender. Dit kan wat stroef gaan. Neem er daarom een kom bij waarin je de gedeeltelijk gemixte bodem kan overgieten om daarna opnieuw te mixen. Mix tot een fijne massa en schep ze op de beklede springvorm. Een springvorm vindt je trouwens voor ongeveer 8 euro bij bijvoorbeeld HEMA, Casa of Blokker. Druk het amandel-dadelmengsel op de bodem uit met een lepel of je vingertoppen.

Maak de blender schoon. Pers ongeveer 100 ml limoensap uit de limoenen. Rasp ook een klein beetje schil van de limoen (ongeveer 7gr) .Ontpit de avocado’s en  meng het vruchtvlees met de andere ingrediënten in de blender. Mix tot een glad geheel. Het heeft de consistentie van een gladde puree.

Schenk de puree over de bodem. Zet de taart 2 uur in de vriezer en laat voor het serveren 2 uur op kampertemperatuur komen in de koelkast. Je kan de taart wel al aansnijden na 1 uur in de koelkast. Je kan de taart ook enige tijd in de vriezer bewaren, handig!

Screenshot_20170719-165219-01

Extra bemerking

De ingrediënten voor deze taart hebben met ongeveer 24 euro gekost.