De nieuwe voedingsdriehoek – Antwoord op al jouw vragen!

Wauw, wat een commotie rond het nieuwe model van het Vlaams Instituut Gezond Leven! De storm is ondertussen wat gaan liggen en dus is er ruimte om wat vragen rond het model op te klaren. Ik ben daar als diëtiste & coach in gezonde levensstijl de geknipte persoon voor, al zeg ik het zelf. Na een kleine intro vind je onderaan deze blogpost het antwoord op de meest gehoorde vragen rond het model. Let’s talk food!

driehoek

Waar komt de driehoek vandaan?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde de driehoek . Dit instituut is een onafhankelijke organisatie. Ze werken met een degelijke ethische code waardoor de adviezen niet  beïnvloed worden door bedrijven die er winst uit kunnen halen zoals melkboeren, vleesindustrie, Alpro,…

Maar waarom heeft dit instituut het dan voor het zeggen?  In 1991 werd er voor het eerst beslist dat er in Vlaanderen  nood was aan een degelijke gezondheidspromotie.  Zo werd  het VIG (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie) geboren. De naam veranderde sindsdien nog 2 keer. Het instituut bestaat dus al 30 jaar. De hele geschiedenis van het centrum en wat ze juist allemaal al ontwikkelden kan je terugvinden die deze link.   Ze waren jarenlang  een expertisecentrum voor professionals. Daarom hoorde je misschien nog maar sinds vorige week van het instituut.

Wat waren de aandachtspunten bij het ontwikkelen?

Het doel van de driehoek is om je richtlijnen te geven. Met enkele hoofd doelen:

  • Een eenduidige weergave van wat gezond eten nu inhoudt. Zodat je in een oogopslag ziet welke voeding goed voor je is en welke voeding een negatief effect heeft op je gezondheid.
  • Rekening houdend met de wetenschap. Enkel bewezen eenduidige info komt in de driehoek. Dat noemen ze ‘evidence based’ werken, wat het tegenovergestelde is van ‘cherrypicking’ .( Dit laatste houdt in dat je enkel die kleine studies gebruikt die aantonen waar jij in gelooft, foute boel dus!)
  • Rekening houdend met duurzame keuzes, zodat ook onze kleinkinderen nog genoeg gezond voedsel hebben.
  • Rekening houdend met wat werkt voor de Vlaming, er werden verschillende tests uitgevoerd bij het publiek.
  • Er werd GEEN rekening gehouden met wat voedingsindustrie, goeroes, diëtisten of andere organisaties vonden. De mening werd wel bevraagd, maar met de feedback werd (gelukkig) geen rekening gehouden. Of toch niet op een manier die de ethische code schaadt.

Hier zijn ze bij het Instituut Gezond Leven niet licht overgegaan. Ik herinner me ongeveer 2 jaar geleden een vacature voor ‘stafmedewerker’ om te helpen om onderzoek uitvoeren  voor het nieuwe model.  Het onderzoek is dus al heel erg lang aan de gang. Ook aan het grafisch ontwerp werd heel erg veel aandacht besteed.

Hoe lees je het model

Daarvoor heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven een hele mooie website , een leuk filmpje en allerlei links waar je op kan doorklikken. Je kan bijvoorbeeld  iedere productgroep afzonderlijk bekijken. Wil je dus de details weten? Neem dan uitgebreid de tijd om alles eens te bekijken. Zo word ook jij een expert! Met enkel de info uit de driehoek ken je de basis, met de achtergrond informatie per productgroep weet je vanaf nu ècht hoe het zit.

Daarnaast is er (niet te vergeten!) ook de bewegingsdriehoek, om het belang van beweging extra in de verf te zetten. Dit model bespreek ik later nog uitgebreid in een andere blogpost.

Een antwoord op al jouw vragen

De meest voorkomende vragen rond het model vind je hieronder met daarbij telkens een kort antwoord. Nog vragen of bemerkingen? Stuur me gerust een mailtje!

Mag je dan nooit eens snoepen, want alles staat in de rode bol?

Het model geeft richtlijnen die je een betere gezondheid kunnen garanderen, het is jouw eigen keuze wat je met deze adviezen doet. Het model legt je dus in geen geval een verbod op. Er staan trouwens geen grote verrassingen in de rode bol. Iedereen weet dat pizza, friet en roomijs lekkere maar ongezonde producten zijn. Je hoeft daarnaast ook niet ‘perfect’ te eten, het zijn richtlijnen en je kiest zelf hoe  en in hoeverre je ze wilt toepassen.

Wat kunnen kinderen op school drinken?

Water is altijd het beste. Er zijn ook lekkere gearomatiseerde waters (zonder zoetstof of suiker) en bruisdranken. Daarnaast kunnen melkproducten en soep ook. Fruitsap, frisdrank en kunstmatig gezoete dranken zijn een minder goede keuze.

Moeten we nu allemaal vegan worden?

Neen. Hoewel het goed zou zijn voor de natuur en je gezondheid, is dat absoluut niet wat het model zegt. Je vindt de concrete info over de groep ‘vlees’ via deze link.  Binnenkort schrijf ik hier een afzonderlijke blogpost over. Blijf dus zeker volgen!

Zullen we geen tekorten oplopen als we zo gaan eten?

Hoewel dit beweerd wordt door bepaalde vertegenwoordigers van de vleesindustrie zal je geen tekorten oplopen wanneer je eet volgens dit model. Dit komt voort uit zwart-wit denken. Ja, als je compleet vegan eet heb je supplementen nodig. En ja in het ziekenhuis zijn er (enkele!) gevallen gerapporteerd van kinderen met zware tekorten. Dit zijn extremen die uitvergroot worden. Als je nog wat dierlijke producten (melk, kaas, yoghurt, ei, vis) eet zoals het model aangeeft dan mis je niets. Beter nog, je zal je net fitter voelen!

Die vleesvervangers zijn toch ook allemaal ongezond?

Nee hoor, je hebt er heel erg goede producten tussen zitten. Het leren lezen van etiketten is hierbij heel belangrijk. En je kan altijd grijpen naar pure tofu die je zelf marineert. (Niet vergeten te marineren, tofu is in zijn pure vorm nogal smaakloos. )De voedingsindustrie werkt ook volgens vraag & aanbod. Indien meer mensen naar vleesvervangers zullen grijpen zullen er steeds meer lekkere en degelijke producten op de markt komen. En dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Wat kan ik nu nog tussen mijn boterham leggen?

Je vindt een heel aantal voorbeelden via deze link. Dit vind ik zelf ook de grootste uitdaging van het nieuwe model. Maar hé we gaan een uitdaging niet uit de weg, het is tenslotte goed voor onze gezondheid en voor het milieu!

Moeten we nu meer olie gebruiken dan melk?

Olie staat boven melk in de driehoek omdat het hoger scoort op de formule ‘goed voor je gezondheid èn duurzaam’. Olie en noten zijn erg calorierijke producten, daarom zijn de in het klein afgebeeld. Hoeveel olie en hoeveel melk je nu per dag kan gaan gebruiken, dat is afhankelijk van je leeftijd, energieverbruik, geslacht,hoeveel je sport,… Binnenkort volgen meer richtlijnen over porties op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Of kom eens langs in mijn praktijk, dan geef  ik je met plezier persoonlijk advies in porties.

Oh, leuk, we kunnen dus elke dag pasta eten?

Wat variëren is altijd een beter idee. Wissel dus eens af tussen brood, aardappelen, rijst, pasta… Kies ook liefst voor volwaardige (volkoren) pasta, deze bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen. Daarom hebben volkoren producten altijd de voorkeur boven de geraffineerde (witte) varianten. Hoeveel je kan eten van deze producten is wederom erg persoonlijk.

We aten toch net te weinig melk/yoghurt, en nu moet het terug minder?

Het model toont dat je over een dag verspreid best voornamelijk plantaardige producten eet en in vergelijking minder dierlijke producten. Melk is een voedzaam product en is een manier om aan je behoefte aan eiwitten en calcium te voldoen. Het advies blijft dus om melk of een plantaardige vervanger dagelijks te gebruiken, net zoals het advies van voordien.

Er bestaan toch ook gezonde koeken, waar staan die in het model?

Alle koeken zijn sterk bewerkte producten en bevatten veel suiker en zout en weinig voedingsvezel, vitaminen en mineralen. Ze zijn veel minder gezond dan de echte voedzame tussendoortjes zoals wat druiven, crackers, een glas sojamelk of een handje noten. Er zijn wel koeken die ‘beter meevallen’, maar ze vallen nog steeds in de rode groep. Om deze koeken eruit te pikken is het belangrijk om etiketten te leren lezen en niet zomaar de slogans en afbeeldingen op de verpakking te geloven.

Mogen we dan onbeperkt groenten en fruit eten?

Ik denk dat iedereen wel weet dat er niets zoiets bestaat als ‘onbeperkt eten’. Zelfs bij water, groenten en fruit is te veel simpelweg te veel.

Hoe zit het met het aantal eieren?

Je hoeft je niet meer te houden aan 3 eieren per week,  maar je kan ook best niet overdrijven en eet dus best niet meer dan 7 eieren per week

Waarom is de driehoek omgedraaid, dat is toch verwarrend?

We zijn geneigd om altijd eerst naar de bovenkant van een figuur te kijken. Daarom is de driehoek nu omgedraaid: je ziet eerst wat het beste is voor je gezondheid en voor de natuur.

Waarom mag je nu plots geen wijn meer, 1 glas per dag is toch gezond?

Alcohol is nooit goed voor je gezondheid, de studies die dat vroeger aantoonden zijn uiteindelijk niet betekenisvol gebleken. Dat wil niet zeggen dat je geen alcohol meer kan drinken, het is een product waar veel mensen van genieten. Het is gewoon belangrijk dat niemand in de waan is dat alcohol gezond is, daarom staat alcohol in de rode bol.