Gedroogde tomatenpartjes

Je kan  oververse tomaten drogen om ze langer te bewaren in olijfolie. Zo kan je ze later gebruiken in een salade, pasta,…Je kan de gedroogde tomaten ook meteen eten zonder olie, als een lekkere gezonde snack.

Ingrediënten

  • Enkele grote rijpe tomaten
  • Kruiden: peper, zout, italiaanse kruiden
  • Oven
  • 3-5 uur tijd

Bereiding  

  • Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg ervoor dat je een bakblik één verdieping onder het rek hebt hangen, eventueel met bakpapier afdekken. Haal het rek uit de oven en leg het op je aanrecht.
  • Snijd de tomaten in de lengte in drie parten en leg ze met het velletje naar beneden op het rek. Sprenkel wat zout en verse tijm over de tomaten, doe dit naar eigen smaak.
  • Bak ruim 3-5 uur op 100 graden zodat de tomaatjes droog aanvoelen en rimpeltjes hebben. Hierbij kan je zelf kijken hoe ver je wilt gaan, hoe langer je ze in de oven laat, hoe droger ze worden. Door een stukje tussentijds te proeven hou je het proces goed in de gaten en weet je precies wanneer ze voor jou goed zijn. Als het zo ver is haal het rek en de bakplaat uit de oven en laat de tomaatjes boven de bakplaat afkoelen.
  • Voor verdere bewaring: snijd wat knoflook fijn en doe dit samen met de afgekoelde tomaatjes in een pot met olijfolie.

gedroogdetomaten