Gezond in de drukte van een gezin

De eerste schooldag komt er aan. Voor sommige kinderen horror, voor andere iets om naar uit te kijken. Maar wat betekent dat voor de mama’s en de papa’s?

De drukte begint terug, er moeten brooddozen klaargemaakt worden en dat doen we allemaal graag op een gezonde manier. Onder het motto: nu gezond voor later!  En dus volgen hieronder enkele tips om gezond leven in het gezin wat eenvoudiger te maken. Hoe bereid je gezonde brooddozen, waar kan je snelle en gezonde recepten vinden, welke blogs en instagram accounts kan je volgen. En ook: hoe kom je  als mama tegelijkertijd van je zwangerschapskilo’s af. Laat je inspireren!

Bentobox- maak een feest van de brooddozen

In Japan is een brooddoos samenstellen een soort kunst. Bento is een eeuwenoud Japans gebruik waarbij een brooddoos onderverdeeld wordt in allerlei leuke en mooie onderdelen. De basisonderdelen van een bento lunch zijn steeds

  • Een soort van complexe koolhydraten: brood, rijst, wrap,pasta, koude aardappelen, crackers, quinoa,…
  • Eiwit: vlees, vis, ei, tofu, hummus,…
  • Groenten
  • Eventueel ook fruit

bentobox

Ook in België, Nederland en vele andere landen vind je verschillende websites en facebook groepen met inspiratie. “Waarom zou je hier in godsnaam mee beginnen, dat is toch enorm veel werk? “ hoor ik jullie al denken. Het is in de eerste plaats aan manier om kinderen spelenderwijs zin te laten krijgen in gezonde voeding. Brood in de vorm van dino’s is toch veel leuker dan saaie bokes? Anderzijds hoeft het helemaal niet zoveel werk te zijn als je denkt. Heb je een restje pasta over? Steek het in de bento box van je oogappel. Heb je te veel vlees gemaakt? Steek het in de bento box van je andere bengel. Handig, zo is het ecologisch ook meteen heel erg verantwoord èn is het goed voor mama’s lijn (gedaan met de overtuiging dat borden leeggeten moeten worden).

Ik ging wat op zoek en vond deze website www.bentofabriek.nl de duidelijkste. Je kan er ook meteen alle onderdelen om een heel fantasierijke lunch samen te stellen aankopen. Inclusief bento-brooddozen. Ik heb thuis dit mooie roze exemplaar liggen. Je hebt ook veel andere vakjes brooddozen die zeker even goed zijn. Wil je graag een brooddoos waar je vloeibare onderdelen (zelfgemaakte appelmoes) in kan doen, kies dan voor de ‘yumbox’. Deze lekken niet en zo worden ongelukken in de boekentas dus vermeden.

De gezonde drukte- een blog door en voor drukke mama’s

Waar kan je betere info vinden dan bij ervaringsdeskundigen? In de blog www.gezondedrukte.be vind je tips en recepten om gezond te koken met applaus van de kids.  Ze hebben ook workshops , een weekplanner met gezonde recepten en geven je een inkijk in andere gezinnen hun leven.  Onder hen is er 1 diëtiste en 2 voedingsconsulenten dus je mag er zeker van zijn dat hun advies het beste advies is.

gezondedrukte

Hella, Annelies, Kim en Laurence houden je graag op de hoogte via hun nieuwsbrief, hun facebook pagine en hun instagram account. Zeker volgen!

Op de groei- TV kok helpt je kids gezond eten

Sofie Dumont, de bekende TV kok heeft enorm veel verschillende passies die binnen het topic ‘voeding’ vallen. Eén daarvan is haar dochtertje Grace opvoeden op vlak van voeding. En waarom dan niet meteen enkele boeken schrijven om de boodschap om kinderen gezonder te laten eten wijd te versprijden? Ze won er zelfs een belangrijke internationale prijs mee op de Gourmand World Cookbook Awards.

Ondertussen heeft Sofie al drie ‘op de groei’ boeken uitgebracht, per leeftijdscategorie. De boeken groeien dus mee met Grace.

  • Op de groei 1: 0-9 maanden
  • Op de groei 2: 9 maanden- 3 jaar
  • Op de groei 3: 3- 6 jaar en ouder

21268267_10154675859161631_1688013227_o

Ik heb de boeken gelezen en de info die Sofie meegeeft is helemaal correct en heel erg inspirerend. Je krijgt veel praktische tips en inspiratie voor verschillende situaties: ontbijt, de brooddoos, een kids-feestje, leuke drankjes, tussendoortjes,…

Sofie is duidelijk ook fan van de bento-manier om een lunchbox samen te stellen. Het is een plezier om haar instagram pagina te volgen, waar je geregeld een bento box van Grace kan zien langskomen. Je volgt haar via @sofiedumuntchef. Er is ook een website bij de boeken: www.mijnkindeetalles.be , geef je mailadres in en de (uitgerekende) datum van de geboorte van je kindje en je krijgt aangepaste tips. Wauw, wat een dienst!

Mama (di) eet – een gezond gezin en terwijl je zwangerschapskilo’s kwijtspelen

Het is een grote uitdaging: je zwangerschapskilo’s kwijtspelen en tegelijkertijd je jongste telg en misschien nog andere bengels opvoeden. En dan liefst nog door het goede voorbeeld geven op vlak van gezonde voeding in plaats van met eiwitshakes rond te lopen.  Dit boek is geschreven door  Sanne, Katrien en Lobke.  Drie diëtisten in het UZLeuven en tevens mama. Echte èn ervaringsdeskundigen in het onderwerp dus!

mama dieet

Het boek is geen dieetboek maar een ‘gewoon gezond’- boek.  Met veel praktische tips en recepten.  De recepten zijn allemaal kindvriendelijk, goedkoop en snel klaar. Je vindt ook ook herkenbare mama-verhalen in het boek wat een leuk ‘aaaah dat is dus normaal’-gevoel kan geven.  Of dat denk ik dan toch, ik ben dankzij het boek alvast mentaal voorbereid op de jungle in huis!  Je  vindt het boek voor €19,99 bij Lannoo  of in de winkel.