HEALTHY HOTSPOTS in Gent

In juni ging ik met Stefanie van FOODLOVEBLOG mee op wandel door Gent om haar lievelingsplekjes te ontdekken. Zo zonde dat ik niet in Gent woon! Volg haar op facebook (foodlove) instagram (foodloveblog) of via haar website als je ook houdt van leuke workshops en evenementen rond gezonde voeding.

Alle 7 healthy spots die ik hieronder bespreek werden opgericht door gepassioneerde jonge ondernemers. Hun motivatie om hun zaak te starten ligt bijna allemaal in dezelfde lijn. Namelijk ‘goed doen voor onze natuur’,  ‘me gezonder of fitter voelen’ en/of ‘zin om te ondernemen’.
Madam Bakster

Je hoorde zeker al van Madam Bakster, of niet? Dat vind ik moeilijk te geloven! Laura aka Madam Bakster richtte haar zaak op in juli 2016 en heeft ondertussen een mooie zaak, vele verdeelpunten, enkele pop-ups en een boek. Van ondernemingszin gesproken.

Bij Madam Bakster kan je gezellig op de koffie en genieten van allerlei taarten. Maar wel een speciaal soort taarten. In alle taarten van Madam Bakster zitten enkel natuurlijke producten. Een beetje zoals de avocado limoentaart uit deze vorige post. Ze zijn vrij van geraffineerde suikers, dierlijke producten en tarwe. Het grote voordeel voor een gezond voedingspatroon is dat een stuk taart van Madam Bakster vol voedingsvezel en nutriënten zit. Na 1 stuk heb je dus genoeg en meteen heb je toch heel wat nutriënten binnen tijdens het zondigen.  Meer info over haar visie, het bestellen van taarten en de locatie van haar zaak vind je via haar website.

Screenshot_20170706-191548-01

Adres: Brabantdam 142

Peaberry  Coffee Bar

Laurence van Peaberry maakt er een zaak van om altijd zelf aanwezig te zijn in haar gezellige bar. Het is een rustig en warm plekje waar je iets kan gaan drinken of wat kan gaan werken. Alsof je bij haar in de living zit.

De kaart bevat naast de gewone koffie ook zelfgemaakte (suikervrije) iced tea die in grote potten achter de bar staan. Je kan ontbijten en lunchen bij Laurence maar vooral het gebak is om van te smullen. Allemaal mee met de hippe gezonde trends en helemaal vegan. Meer info vind je via de facebook pagina ‘Peaberry Coffeebar’.

Screenshot_20170706-192114-01 Screenshot_20170706-191729-01

Adres: Limburgstraat 24

BEO versmarkt
Beo is een biomarkt met als concept ‘rechtstreeks van boer naar gebruiker’. Je vindt hier een groot aanbod aan bio producten. Vooral de grote potten noten, zaden en pitten aan goedkope prijs zijn een aanrader! Leuk om hier gewoon wat rond te lopen, nieuwe producten te ontdekken en geïnspireerd te worden door bio. Meer info vind je op hun website. 

Screenshot_20170706-192349-01

Adres: Heilige Geeststraat

De Beo Versbar
Stijn is een jonge ondernemer met een groot hart voor de natuur en ecologie. Hij verzamelt de ‘lelijke’ fruit en groenten uit de beo versmarkt en maakt hier heerlijke juices van. Ondertussen verkoopt hij ook veel meer dan dat, namelijk: salades, boterhammen, snacks en shots. Eten kan je hier onder de stralende koepel van de Bourdon Arcade met zicht op de beo versmarkt. De gembershot moet je zeker eens proberen als je het eens goed warm wil krijgen van binnenuit. Een tip: in 1 keer doorslikken! Je kan het hele menu bekijken op zijn website. 

Screenshot_20170706-193448-01 Screenshot_20170706-192233-01

Adres: Heilige Geeststraat

Barbiet

Als je houdt van smaak en bio, dan zit je bij Barbiet goed. Bij Barbiet gebruiken ze vaak producten van de Beo Versmarkt. Gezonde voeding is misschien niet per sé hun hoofd doel maar toch bevatten hun gerechten toevallig enorm veel voedzame ingrediënten.  Hun visie is vooral: bio, lokaal en met veel eigen creativiteit erin. Je kan bij Barbiet terecht voor een speciaal ontbijt en een voedzame lunch. Wij kregen een proevertje van heerlijke falafel, een salade met een sausje van gefermenteerde zwarte look en een gember kefir drankje. En voor iedereen die graag zelf falafel maakt heeft de uitbaatster een gratis tip: “Week de droge kikkererwten in water, kook ze niet. Zo krijg je heerlijk zachte falafel.”

Buiten de smaken van hun keuken gaat ook een speciaal woordje uit naar de locatie van Barbiet. Tijdens het eten kijk je door een groot raam recht uit op een hele oude gevel. Dit  in combinatie met de leuke interieur binnen maakt het bezoek compleet.

Screenshot_20170706-192537-01

Adres: Baudelostraat 3

Plus Gent

Twee zussen die elkaar perfect aanvullen en zo een eigen zaak uit de grond stampten. Met als visie: “Bio, zonder tarwe, zonder koemelk en zonder geraffineerde suikers”.  Bij Plus Gent vind je een uitgebreide kaart met ontbijt, juices, salades, drankjes en desserts. Al even uitgebreid zijn het aantal tafeltjes die in hun frisgroene interieur staan. Ze hebben ook een superleuke eigen totebag met de slogan ‘For the love of healthy food’ en je kan er bepaalde bio producten aankopen.  Ieder seizoen veranderen de sapjes en de salades naar de groenten- en fruit van dat seizoen.

Het leukste aan deze zaak vind ik dat je je eigen salade kan samenstellen. Je kan binnen 5 categorieën een persoonlijke keuze maken: blad, graan/zaad/peul, dressing, groenten en toppings.  Van deze laatste twee categorieën mag je er zelfs twee kiezen. Zo verkrijg je een voedzame en lichte salade naar je eigen smaak. Top! Meer info over de kaart vind je op hun website. 
Screenshot_20170706-192800-01 Screenshot_20170706-192656-01

Adres: Ajuinlei 14

O’yo Bar

De oprichtster van O’yo Bar veroverde zonder dat ze het zelf besefte een plekje in mijn hart. Net als zij had ik vroeger ook enorm veel last van onrustige darmen. Het heeft me zelfs gemotiveerd om diëtiste te worden en andere mensen te helpen. En het motiveerde de oprichtster van O’yo Bar om yoghurt vol goede levende bacteriën in haar zaak te verwerken. Daarnaast heeft ze ook kefir , kombucha, zuurdesem brood en gefermenteerde groenten op het menu staan. Ook deze producten zijn “Good for your guts!”en vallen binnen de groep van probiotica.

Los van deze achtergrond informatie is O’yo Bar ook gewoon een plek met een uitgebreid menu vol heerlijke soorten ontbijt zoals havermoutpap, chiapudding, yoghurt en zelfgemaakte granola. Maar je vindt er ook complete voedzame maaltijden, snacks en dranken.

Screenshot_20170706-193215-01Screenshot_20170706-193012-01

Oh ja en voor ik het vergeet, bij O’yo gaan zo ook voor speciale ervaringen. Ze organiseren allerlei activiteiten die je kan terugvinden op hun website. Of ga gewoon eens langs en kruip in het mini-ballenbad met een totale vreemde. Zo maak je in geen tijd nieuwe vrienden!

Adres: Brabantdam 82