Home-made frietjes uit de oven

Ik vind het heerlijk om frietjes in tomatensaus te doppen. En zo kwam ik op dit vegan gerecht. Het ziet er misschien een vreemde combinatie uit maar het is echt superlekker! De eiwitvervanger in dit gerecht zijn de witte bonen (in tomatensaus). De voorbereiding vraagt een minimale inspanning, perfect voor na een drukke werkdag maar ook feestelijk genoeg voor op een zondag.

Ingrediënten

  • Ijsberg sla of slaharten
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • Peper, zout, paprikapoeder
  • 100-250 gr aardappel per persoon, liefst grote friet aardappelen
  • 1 lepel olie
  • Een lunchzakje
  • 800 gr (2 grote potten) witte bonen in rode saus

Bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en haal de bakplaat uit de oven.

Schil de aardappelen, spoel ze even af en snij ze in frieten. Spoel ze hierna niet meer af, het zetmeel dat uit de aardappel komt zorgt voor een krokant laagje rond de frieten. Neem het zakje, doe de frieten erin, doe er wat olie bij en wrijf het zakje tussen beide handen zodat de olie goed rond de frieten zit. Leg de frieten op een bakplaat met bakvel. Kruid ze met peper, zout en wat paprikapoeder. Zet de frieten gedurende 35 minuten in de oven totdat ze goud gebakken zijn, laat ze niet te bruin worden want dit is niet zo gezond. Schep ze na 20’ ook even om zodat ze niet aanbakken.Snij de tomaten in kwartjes en snij de ui in kleine blokjes. Houd nog even opzij in de koelkast.

21585471_10154699414596631_733570035_o21584382_10154699414586631_1497112373_o

Verwarm tegen het einde van de baktijd de bonen in een kommetje in de microgolfoven.

Serveer de frietjes met de bonen in tomatensaus en een simpele salade van tomaat,sla en ui.  Smakelijk!

21584085_10154699414656631_1964378731_o