Ijslandse visballetjes (van Dagny Ros)

Deze visballetjes komen uit het nieuwste kookboek van Dagny Ros ‘Easy Nordic’. De eerste keer vraagt wat oefening maar bij de tweede poging had ik de balletjes klaar in slechts een half uur ongeveer! Snel klaar dus en ze kunnen volgens mij niet anders dan in de smaak vallen bij kinderen (of moeilijke vis-eters van alle leeftijden). Deze zullen in mijn gezin later geregeld op het menu staan, dat weet ik nu al!  In het originele recept wordt boter gebruikt als vetstof, ik kies liever voor een vloeibare margarine en houd boter voor speciale gelegenheden .

Ingrediënten

  • 1 kg witte vis(kabeljauw, koolvis,..)
  • 3 ui
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels maismeel of aardappelzetmeel
  • 1 ei
  • 100-200 ml melk
  • Een kleine portie vloeibare margarine
  • Peper en zout
  • Enkele stengels bieslook (voor de afwerking)

Keuken benodigheden

  • Een goed scherp groot keukenmes OF een keukenrobot
  • Een oven met bakplaat ( of 2 bakplaten)

Bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden en naam de bakplaten uit de oven. Bedek deze met bakpapier.

Hak de vis met een groot mes of in de keukenrobot fijn. Ik deed het met een keukenmes en dat gaat prima (het is  iets meer snijwerk maar minder afwas-werk). Pel de uien, hak ze fijn (met keukenrobot of een mes) en meng ze onder de vis. Voeg ook het ei, de bloem en maiszetmeel toe.

Hierna voeg je ook de melk toe. Doe dit eerst in een kleine portie van minder dan 100ml. Meng alles goed door elkaar. Test nu al eens of je er goed balletjes van kan bakken. Verhit de pan op middelmatig vuur, strijk wat margarine over de bodem en bak 2 test-balletjes.

18698827_10154413556706631_1858999246_o18699020_10154413556551631_2126410682_o

Maak met behulp van een lepel platte balletjes die ongeveer zo groot zijn als een OREO koekje. Draai ze om wanneer ze aan 1 kant wat bruin zijn. Ging dit goed? Voeg dan de andere balletjes toe. Vielen ze uit elkaar? Voeg dan wat bloem of aardappelzetmeel toe om het mengsel minder nat te maken. Bak alle balletjes in enkele keren en leg zo op de bakplaat.

18720983_10154413556696631_507153669_o18698702_10154413556801631_611886091_o

Zet de balletjes hierna nog 10 minuten in de oven. Zo zien de balletjes er dan uit:

18698838_10154413556766631_927747991_o

Enkele leuke tips van Dagny:

  • Je kan de gebakken visballetjes invriezen om later uit te halen.
  • Je kan de balletjes perfect koud eten.
  • Deze balletjes zijn ook heerlijk om als hapje te serveren aan je gasten.
  • Gebruik een pan met een goede antibaklaag.
  • De balletjes zijn nog nèt dat tikkeltje lekker als je enkele uren tot een dag vooraf bereidt.
  • De balletjes zijn heerlijk met een ‘remoulade’ erbij. Dit is een sausje op basis van zure room met allerlei extra smaakmakers zoals kappertjes, mosterd, mayonaise, augurkjes, fijngesneden ansjovis en fijngehakte bladpeterselie.