Is matcha-thee mirakel-thee?

Matcha thee wordt naar voor geschoven als een heilzame groene thee met een positief effect op de vetverbranding, concentratie en metabolisme. Feit of fictie?

Groen, wit of zwart

Je hebt 4 soorten thee: groene, witte, gele en zwarte.Groene en witte theeblaadjes bevat altijd meer vitaminen, mineralen en anti oxidanten dan zwarte theeblaadjes. Dat komt omdat ze in tegenstelling tot de zwarte theeblaadjes niet geoxideerd worden. Matcha is een groene thee en bevat dus meer van deze micronutriënten dan de andere thee soorten.

Groen en matcha

Meestal is een thee een extract van theeblaadjes. Je hebt bijvoorbeeld een zakje met theeblaadjes, giet er heet water bij en zo krijg je dus een extract. Bij Matcha drink je de theeblaadjes ook echt mee op. Dat komt doordat de groene theeblaadjes helemaal fijn worden gevijnzeld tot een poeder, het lijkt wat op een groene talk (en ziet er heel fotogeniek uit). Matcha is dus kortweg ‘vermalen groene thee’, welke soort groene theeblaadjes je hebt is daarmee nog niet gezegd.  Matcha heeft een grassige smaak omdat de blaadjes hun oorsprong hebben in Japan en Japanse groene thee wordt op een andere manier verwerkt dan Chinese waardoor het deze smaak krijgt.  Je mengt het poeder met warm water en zo heb je het hele theeblaadje mee binnen. Je drinkt dus alle vitaminen, mineralen en anti oxidanten van de theeblaadjes helemaal mee op.

Screenshot_20170714-214024-01

Matcha als heilzame thee

Van groene thee wordt gezegd dat het je metabolisme en vetverbranding boost door de concentratie aan anti oxidanten. En omdat je bij matcha thee alle groene theeblaadjes ook echt mee opdrinkt, is matche thee de koning van de heilzame groene thee.  Daarnaast is de matcha thee zoals ik al zei het rijkst aan vitaminen en mineralen.

Maar vooraleer je met die reden als een gek naar de dichtstbijzijnde thee-shop loopt, wil ik dat toch eventjes nuanceren. Met een kopje Matcha thee heb je ongeveer 1 tweehonderdste van je behoefte aan vitaminen en mineralen binnen, niet ècht de moeite dus. Je haalt veel meer vitaminen, mineralen en anti oxidanten uit je groenten, fruit en volle granen. Ik vond officiële cijfers van het vitamine- en mineralen gehalte van matcha  poeder en vergeleek dit met onze dagelijkse behoefte, vooropgesteld door de Hoge Gezondheidsraad.  Daarnaast vond ik  een meta-analyse van 154 studies rond matcha en vetverbranding die uitgevoerd werden tussen 2000 en 2013. Uit die 154 studies samen blijkt dat matcha thee helemaal geen effect heeft op de vetverbranding. Om een stabiel gewicht te bekomen of af te vallen is vooral een gehele gezonde levensstijl nodig, waar matcha thee wel een klein onderdeel van kan zijn.

Je kan van matcha thee een meer heldere geest krijgen. Thee bevat theïne en deze stof heeft een gelijkaardige werking als caffeïne.  Drink dus ’s ochtends een kopje en het heeft een gelijkaardig effect als je koffie.

Matcha ritueel

Hoewel matcha thee toch niets zo magisch en heilzaam is als overal wordt verteld en geschreven. Toch heeft matcha iets speciaal. In Japan hangt er namelijk een hele thee ceremonie vast aan het drinken van matcha thee.  De thee ceremonie is een vorm van meditatie, die tot 4 uur kan duren. Meditatie is iets waar wij drukke Westerlingen heel veel van kunnen leren. Dus als je tijdens het drinken van je matcha er al gewoon eventjes een momentje met jezelf van maakt, dan is dat al een eerste stap in de goede richting. Mini pauzes zijn enorm belangrijk om even tot rust te komen.

Kwaliteit

Op verschillende websites wordt er nadruk gelegd op het belang van een goede kwaliteit van matcha. Wil je hier meer over weten dan raad ik je aan om een thee sommelier aan te spreken. Ja hoor, die bestaan.

Naar de thee-shop!

Matcha thee heeft een specifieke smaak die je zeker eens moet proeven. Je hebt voorstanders en je hebt tegenstanders, ik hoor graag tot welk kamp jij behoort.

Het poeder is ook erg mooi van kleur en dus erg fotogeniek. Je kan het poeder bijvoorbeeld verwerken in smoothies, gebak,ijs… Op instagram vind je ongetwijfeld inspiratie genoeg!

Maar het allerleukste vind ik het momentje voor mezelf en mijn matcha thee. Een klein momentje van me-time. Kunnen we dat allemaal niet eens gebruiken?

Ik bestelde mijn matcha thee trouwens bij www.thees.be, een jonge vrouw uit Antwerpen met haar eigen online theeshop. Ze gaat voor kwalitatieve thee . Binnen enkele dagen heb je de thee eenvoudig aan huis geleverd.