Pasta met groene asperges en trostomaten

Ik houd van gerechten met veel groentjes en weinig voorbereiding. Dit gerecht past perfect binnen die principes: een korte voorbereiding en de oven doet de rest! Je kan de hoeveelheid pasta aanpassen naar wens. Voor een gemiddelde vrouw die veel stil zit (zoals we tegenwoordig bijna allemaal doen..) is een portie van 50 gr droge pasta meer dan voldoende. Voor een man en kinderen kan je ongeveer dubbel zoveel rekenen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr groene asperges
  • 500 gr kerstomaten of trostomaten
  • 4 soeplepels olijfolie
  • pasta, liefst rigatoni( 50 tot 100 gr droog per persoon)
  • enkele takjes verse basilicum
  • 140 gr seranno ham
  • 3 soeplepels pijnboompitten
  • 100 gr verse spinazie of veldsla

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C en haal de bakplaat en het rooster uit de oven, bekleed beide met bakpapier. Zet alvast een kookpot met water op het vuur voor de pasta.

Snij de onderkant van de asperges en halveer de asperges door ze middendoor te snijden. Leg ze op de bakplaat. Was de tomaatjes en verwijder de kroontjes. Leg de tomaten tussen de asperges en besprenkel met een klein beetje olie en wat peper. (Dat kan je doen met een borsteltje bijvoorbeeld). Scheur de seranno ham in kleinere stukjes en verspreid de plakjes ham over een tweede met bakpapier beklede bakplaat (of rooster). Rooster beide bakplaten 15 minuten in de oven. Als de ham na 15 minuten niet krokant is, laat hem dan 5 minuten langer in de oven staan

Screenshot_20171226-222547-01

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet de pasta hierna af onder lauwwarm water.

Verhit terwijl de pasta gaart een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de pijnboompitten in 3 minuten op laag vuur goudbruin. Houd ze goed in het oog, voor je het weet zien ze zwart! Meng de pijnboompitten met fijngesneden basilicum, 2 soeplepels olie en peper.

Laat de pasta goed uitlekken en meng met het olie-pijnboompitten mengsel. Meng de asperges, tomaten en babyspinazie /veldsla door de pasta. Verdeel ook de krokante ham over de pastasalade. Je hoeft geen zout toe te voegen, de ham brengt genoeg zout in het gerecht.