Pizzabodem van bloemkool

Na lang zoeken en experimenteren kwam ik tot dit recept voor een bloemkool pizza. Ik probeerde het op verschillende manieren en koos de manier  die het minste tijd vraagt, het meeste kans heeft op succes en die het laagst is in verzadigde vetten (uit kaas). 

Ingrediënten voor 2 pizzabodems

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 5 eetlepels bloem (liefst volkoren)- van tarwe, spelt, boekweit,… (dit mag je zelf kiezen!)
  • italiaanse kruiden
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Ingrediënten voor de topping:

  • tomaten passata (3-5 eetlepels per bodem)
  • groenten naar keuze, ik werkte met tomaat, groene en gele paprika
  • gemalen mozzarella of een andere gemalen kaas
  • italiaanse kruiden
  • verse basilicum

Bereiding  van de pizzabodem

Snij de bladeren van de bloemkool, snij de bloemkool eerst in roosjes en was de roosjes. Snij ze daarna met een groot mes grof fijn. Maal ze hierna helemaal fijn in de blender tot een soort couscous. Dit gaat het best in 2 keer. (Nota: je kan ze ook heel fijn snijden met een groot keukenmes maar dit duurt heel wat langer.)

17948327_10154307591966631_488765575_o

Verwarm de oven ondertussen op 180 graden en haal de bakplaat er uit.

Doe de bloemkoolkorrels in een kom met deksel en laat 5’ opwarmen in de microgolf oven.  Schep de korrels hierna in een schone en droge keukenhanddoek. Pers het vocht uit de bloemkool (let op dat je je niet verbrandt), doe dit totdat er niet al te veel water meer uit de bloemkool komt. Je kan eventueel ook tussendoor een nieuwe droge handdoek gebruiken om nog meer vocht uit de bloemkool te halen. Doe wat overblijft in een kom en voeg het ei, de bloem en wat  peper en zout toe. Meng goed met een vork.

17916908_10154307592151631_1567282720_o

Strijk het deeg uit over een stuk bakpapier op een bakplaat, in de vorm van 2 cirkels. Zo krijg je cirkels van ongeveer 20-25 cm breed. Gebruik de bolle kant van je lepel om het deeg aan te drukken, het kan wat plakken. Zorg dat je vooral geen gaatjes in het deeg hebt. Strijk hierna met een borsteltje wat olie langs de randen van de cirkels om te voorkomen dat deze aanbranden.

De bodem moet ongeveer 20 minuten in de oven. Na 15’ kan je hem omdraaien, doe dit voorzichtig zodat ze niet breken (of wacht wat langer als ze nog niet hard genoeg zijn).

Topping:

Ondertussen kan je de groenten snijden: snij de tomaten in partjes en de paprika’s in repen.

Beleg de pizza’s hierna met een dun laagje passata (enkele eetlepels),  italiaanse kruiden, wat groenten en wat kaas. Hierna moet de pizza nog eens 5-10’ bakken. Houd de pizza’s goed in het oog zodat ze niet aanbranden. Beleg ze hierna nog met de verse basilicum.

Ik verkreeg ( na 6 pogingen) altijd pizza’s die niet volledig hard zijn. Maar ze zijn ook superlekker, ook al zijn ze niet volledig hard!

Tips:

  • Ik probeerde ook om de bloemkool korrels(alvorens er deeg van te maken) in de oven te drogen (zoals op de website van ‘Chickslovefood’ staat). Hierbij verkreeg ik zwarte korrels die ik meteen de vuilbak in kon gooien. Geen aanrader dus..
  • Je huis stinkt een hele dag (of langer)naar bloemkool. U bent gewaarschuwd!
  • Spoel je keukenhanddoeken goed alvorens ze te wassen in de wasmachine zodat je filter niet verstopt.
  • In totaal was ik na de 6e keer (als geoefende bloemkoolpizza-maker) ongeveer 1 uur bezig.Dat valt al bij al goed mee. In het begin is het wel wat sukkelen, dus misschien kan je dit recept beter eens in het weekend uitproberen :)
  • Ik werk met bloem in plaats van 50 gr kaas (zoals bij Paulien van ‘Uit Paulien’s keuken’) om het gehalte aan (verzadigde) vetten te drukken en een lager calorische pizzabodem te bekomen. Je kan zeker ook de versie met 50 gr kaas per halve bloemkool eens uitproberen.