Quiche met bodem van haver en zaden

Een kant& klare quiche bodem uit de winkel zit boordevol ongezonde vetten, bevat veel zout en bijna geen voedingsvezel. Spijtig, want een quiche is een handig snel-klaar gerecht! Gelukkig kan je ook zelf in no-time een eigen voedzame quiche bodem maken. Je hebt hier enkel een blender en opgestroopte mouwen voor nodig. Deze quiche vraagt slechts 20’ bereidingstijd voordat hij in de oven gaat en jij opnieuw door kan met je taken (of met je rustmoment).

Ik geef eerlijk toe dat ik niet al mijn recepten zelf uitvind, het internet staat vol met leuke recepten die ik overneem of gedeeltelijk aanpas. Ik vond dit recept op de website van chickslovefood, ze hebben enorm veel leuke snel-klaar gerechten. Via deze link kom je meteen op de foodvideo van de quiche uit.

Ingrediënten

Bodem

  • 300 gr havervlokken
  • 50 gr bloem (tarwe, boekweit,..)
  • 2 soeplepels maanzaad
  • 2 soeplepels zonnebloempitten
  • 2 soeplepels sesamzaad
  • 4 soeplepels olie
  • 200 ml water
  • 1 kl zout
  • 1 kl peper

Quiche inhoud

  • 3 eieren
  • 1 brikje magere room(<10% vet) (250 ml)
  • Peper, zout, italiaanse kruiden
  • 1 courgette
  • 1 tomaat
  • 1 soeplepel gemalen kaas (dit kan je ook weglaten)

Bereiding  bodem

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de haver fijn in de blender, meng met de andere ingrediënten en maak hier een bol deeg van door te kneden. Dit gaat echt heel erg snel! Indien het deeg te nat blijft, voeg dan stukje bij beetje nog wat extra bloem toe. Het deeg zou niet meer aan je handen mogen blijven kleven en een bal moeten vormen.

20216697_10154571705296631_958266177_o 20251306_10154571705126631_806244539_o

Beleg een quiche vorm met bakpapier. Druk het deeg aan in de vorm en maak ook een rand van ongeveer 1-2 cm langs de rand van de vorm. Je hoeft het deeg dus niet eerst uit te rollen, je kan deze in de vorm zelf aan elkaar ‘plakken’. Zorg dat de bodem ongeveer overal even dik is en geen gaten heeft.

20257497_10154571705156631_31255458_o

Ga met een borsteltje met wat olie langs de randen van de bodem.

Zet de vorm 10 minuten in de oven om voor te bakken. Ondertussen kan je de inhoud van de quiche klaar maken. Vergeet je keuken wekker niet te zetten!

Bereiding quiche

Meng de eieren met de room en kruid met peper, zout en italiaans kruiden.  Snij de courgette in blokjes. Snij de tomaat in repen en verwijder zoveel mogelijk vocht.

Leg de blokjes courgette onderaan de bodem. Vul de bodem met het  eimengsel. Leg de repen tomaat bovenop. Bestrooi eventueel met de kaas.

Ze de quiche nog 30’ in de oven totdat de bodem hard genoeg is. Serveer met wat rauwkost. Smakelijk!

20216628_10154571705001631_777557570_o

Tip:  Voor de inhoud van een quiche werk ik altijd met 1 brikje room en 3 eieren. Hiernaast kan je zelf naar smaak en keuze groenten en kruiden toevoegen.