Quiche met gestoofde prei en aardappelblokjes

Een quiche kan je best combineren met wat extra groenten en eventueel aardappelen. Om de typische ‘Quiche Lorraine’ wat gezonder te maken, werd het spek vervangen door hamblokjes en de volle room door magere room.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 rol bladerdeeg of kruimeldeeg
  • 3 eieren
  • 250 ml magere room
  • 100 gram hamblokjes
  • 3 stengels prei
  • 300 gr aardappelen ( 6 stuks zo groot als een ei)
  • 1 eetlepel bak- en braadvet
  • peper en zout

Bereiding  

  • Kook de aardappelen zodat ze net te doorprikken zijn, kook ze niet te gaar. Spoel ze meteen af met koud water en laat ze even afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de prei in ringen.
  • Meng de eieren met de magere room in een kommetje en kruid met zout en peper.
  • Rol het bladerdeeg uit in een ronde ovenvorm;
  • verdeel de hamblokjes en enkele handen prei over de deegbodem;
  • giet het ei-room mengsel in de vorm en zet de vorm in de voorverwarmde oven, zet een timer op 35-40 minuten. Op het einde kan je de gril opzetten voor een mooi bruin laagje.
  • Ondertussen snij je de afgekoelde aardappelen eerst in schijfjes en dan in blokjes, houd ze even apart.
  • Wanneer de quiche bijna klaar is; verwarm je het bak- en braadvet in een bakpan, stoof de prei aan, kruid met wat peper en voeg na ongeveer 10 minuten roerbakken ook de aardappelblokjes nog toe om even mee op te warmen. Gebruik een pan met een goede antibaklaag zodat geen extra vetstof nodig is. Het bladerdeeg van de quiche bevat namelijk al heel wat vetten.

quiche met gestoofde prei en aardappelblokjes