Tortilla met erwt en paprika

Aardappeltortilla is een warm gerecht dat snel klaar is. Het is ook een leuk gerecht om restjes te verwerken. Heb je wat groenten, aardappelen en eieren in huis? Dan tover je in no time een tortilla op tafel! Het vraagt enkel wat oefening om de tortilla in zijn geheel te serveren, maar in stukjes en brokjes is de tortilla zeker even lekker!

De porties hieronder weergegeven zijn bedoeld als lichte lunch, je kan ook een halve tortilla eten als portie voor de grote maaltijd van de dag. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 100 gr erwten (diepvries of uit blik)
  • 2 el olijfolie
  • 5 eieren
  • Look
  • Peper, zout
  • 2 grote aardappelen (200 gr)
  • Oregano, paprikapoeder
  • Zakje veldsla
  • 1 komkommer
  • (dressing, bijvoorbeeld een bieslook yoghurt dressing)

Voorbereiding

Schil de ui en snij in blokjes. Pel het teentje look en plet het tot pulp (of gebruik lookpoeder). Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes. Was de paprika, haal de zaadlijsten er uit en snij in blokjes.

Bereiding

Verhit de (diepe) pan en doe de olijfolie er in. Stoof de ui en de look aan. Voeg na enige tijd ook de aardappelen toe. Laat even meestoven en voeg dan ook de paprika en erwten toe. Roer regelmatig om.

Voeg wat oregano en een snuifje paprikapoeder toe, wat peper en wat zout. Roer om en laat alles enkele minuten verder stoven op een zacht vuur.

Breek de eieren in een kom en klop ze tot een eiermengsel.Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zacht garen op een laag vuur gedurende ongeveer 10 minuten. Ik gaarde de tortilla op kookstand 6 van de 9 waarbij de bodem lichtjes aanbakte, je kan dus beter een lage kookstand kiezen. Maak de kanten van de tortilla al wat los van de pan.

Neem na 10 minuten een groot plat bord (minstens ter grootte van de braadpan) en leg dit bovenop de pan. Stort de tortilla voorzichtig uit op het bord, en laat de dikke omelet weer in de pan glijden. Nu kan je de ommezijde nog enkele minuten garen (zodat de aardappelen zacht genoeg worden). Het kan zijn dat dit niet goed lukt omdat de bodem wat aangebakken is (dat was bij mij het geval). Oefening baart kunst en als het niet lukt kan je de tortilla ook in kleine stukjes aan de andere kant bakken. Dat is misschien wat minder mooi maar zeker even lekker!

Snij ondertussen de komkommer in kleine blokjes en meng deze onder de veldsla tot een salade. Je kan zelf op je bord wat dressing toevoegen.

Inspiratie: Jeroen Meus via de website www.dagelijksekost.een.be