Wortelmuffins

WORTELMUFFINS

Heerlijk, zo zelf koekjes en cake bakken! Normaal bevat cake 4 basisingrediënten: boter, eieren, suiker en witte bloem. Om voedzame cakejes te verkrijgen zit er in deze muffins fruit in als zoetende stof, gebruikte ik volkoren bloem en werden er zelfs groenten toegevoegd! De muffins zijn iets minder zoet maar toch nog steeds overheerlijk. Misschien een leuk idee voor een volgende traktatie?  

Ingrediënten voor 12 wortel muffins:

  • 200 gram geraspte wortel (zakje)
  • een rijpe banaan
  • 150 gram van een volkoren meel (tarwe, spelt, …of havervlokken die je zelf fijnmaalt)
  • 2 eieren
  • 60 gram pecannoten
  • 5 koffielepels suiker
  • 2  eetlepels donkere rozijnen
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel of speculaas kruiden
  • 6 eetlepels water

Extra benodigdheden

  • Anti kleef muffin bakplaat. Dat is er zo eentje met allemaal rondjes in.
  • (Kleine  cakevormpjes voor in de bakplaat te leggen. Als je voor gewone papieren vormpjes gaat dan blijven ze in de cakejes kleven. Kies dus voor vormpjes voor een aluminium binnenkant.)

Zo maak je de muffins:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een kom. Plet de banaan en voeg de geraspte wortel toe. Breek de eieren in de kom. Meng alles goed onder elkaar met een vork. Voeg ook het meel, de suiker, de rozijnen, het bakpoeder en de kaneel toe.

Hak de pecannoten in stukjes met een groot mes. Meng ook de pecannoten door het beslag. Voeg het water toe. Je zou een licht lopend beslag moeten verkrijgen. Dat betekent dat je er met kracht in kan roeren of dat het deeg traag naar beneden vloeit wanneer je de kom schuin houdt. Hieronder zie je een foto van hoe mijn deeg er uit zag.

18159794_10154336233996631_1544202414_o

Verdeel het beslag over 12 muffin vormpjes en zet de muffins 30 minuten in de oven. Controleer met een saté prikker of je muffins klaar zijn door er even in te prikken.

Portie:

1 muffin telt als 1 snack

Tips:

  • Als zoetende stof gebruikte in een combinatie van witte suiker en wat rozijnen. Je kan ook enkele eetlepels agave siroop of honing gebruiken. Agave siroop en honing zijn natuurlijke producten, terwijl witte suiker geraffineerd is. Maar het zijn beide vormen van suiker met invloed op bloedsuikerspiegel èn ze bevatten beide calorieën. Soms gebruik ik het ene en soms het andere.
  • Je kan meer noten toevoegen, maar dit verhoogt al snel het aantal calorieën per portie. Noten zijn voedzaam maar rijk aan energie.
  • Je kan natuurlijk ook zelf wortelen fijn raspen, dan hoef je geen water toe te voegen (of minder).