yoghurtcake met bosbessen

Een klassieke cake bestaat uit een combinatie van bakvet, suiker, bloem en eieren. Deze heerlijke yoghurtcake is een gezondere variant op de klassieke cake: de cake bevat 20% minder energie en 75% minder vetten. De suikers hebben daarnaast een lager effect op de bloedsuikerspiegel, de cake bevat tien keer zoveel voedingsvezel en meer eiwitten. De cake geeft dus sneller een verzadigd gevoel. Je kan de bosbessen ook vervangen door appel, peer of een andere fruitsoort naar keuze. Natuurlijk geniet je ook van dit tussendoortje best met mate.

Ingrediënten (4 personen)

  • 50 ml magere melk
  • 5 eieren
  • 150 gr witte suiker
  • zoetstof voor een equivalent van 100 gram suiker (bijvoorbeeld 50 gram tagatesse)
  • 250 ml magere, ongezoete yoghurt
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 1 doosje bosbessen (100 gr)
  • vierkante cakevorm of kleine cakevormpjes (harde vormen of siliconen vormen)
  • eventueel 40 gr tarwezemelen, om het gehalte aan voedingsvezel te verhogen

 

Bereiding  

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Verwarm de melk in een kopje in de microgolfoven, zodat de melk lauw is.
  • Klop de 5 eieren in een kom tot er schuim op komt;
  • voeg de lauwe melk, suiker en zoetstof toe;
  • meng even verder;
  • voeg hierna de yoghurt , bloem en tarwezemelen toe en klop het mengsel verder.
  • Hierna kan je de bosbessen onder het deeg mengen met een lepel.
  • Vul de cakevorm of cakevormpjes tot ¾. Je kan best siliconen of harde vormen gebruiken omdat de cake uitzakt in papieren vormpjes
  • Bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer even of de cake al wat bruin ziet, zoniet zet je de cake nog even terug in de oven totdat dit wel het geval is.
  • Je kan de cake ook feestelijk serveren met wat zure yoghurt en/of verse fruitsla van rode vruchten zoals bosbessen, aardbeien, frambozen en braambessen.

yoghurtcake